Η ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 

 

 

Ιστορία της Ελιάς

 

            Η ιστορία της ελιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Οι ιστορικοί καθιστούν το λεκανοπέδιο της Μεσογείου σαν το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδεντρα. Η πρώτη καλλιέργεια ελαιόδεντρων στον κόσμο, έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Από αρχαιοτάτων χρόνων εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις και στην ιστορία των λαών της. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο αγώνων, ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Ιερός καρπός των Ελλήνων από την αρχαιότητα.

          Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Φάκλαρης παραθέτει σειρά στοιχείων που μαρτυρούν την παρουσία του ελαιόδεντρου στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική ακόμη εποχή και αποδεικνύουν την κυρίαρχη σημασία που είχαν για τους Έλληνες το ελαιόλαδο, η βρώσιμη ελιά, το ξύλο, ακόμη και τα φύλλα του δένδρου. Η εξέταση των αρχαιολογικών στοιχείων που αφορούν τη χρήση και τη σημασία της ελιάς στην αρχαιότητα επιβεβαιώνει ότι αυτή αποτελούσε ένα από τα χρησιμότερα και πιο αγαπητά δέντρα των Ελλήνων, λόγω της ιερότητός της, της οικονομικής σημασίας της και των ποικίλων χρήσεων των προϊόντων της στην καθημερινή και στη θρησκευτική ζωή. Νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από ανάλυση γύρης μαρτυρούν την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή. Αλλά και οι πινακίδες της Γραμμικής Β’ από τα αρχεία των ανακτόρων Κνωσσού, Πύλου και Μυκηνών μαρτυρούν την οικονομική σημασία της κατά τον 14ο και τον 13ο αι. π.Χ. Στην Κνωσό και στις Αρχάνες βρέθηκαν μέσα σε αγγεία κουκούτσια από ελιές, ενώ στη Ζάκρο βρέθηκαν ολόκληρες ελιές με τη σάρκα τους, που χρονολογούνται περί το 1450 π.Χ. Επίσης κουκούτσια ελιάς βρέθηκαν σε τάφους της Μεσσαράς, ενώ σε άλλα σημεία της Κρήτης βρέθηκαν ελαιοπιεστήρια υστερομυκηναϊκής ΙΙ και ΙΙΙ περιόδου (1450-1200 π.Χ.). Ελιές απεικονίζονται και σε έργα τέχνης της εποχής αυτής. Μια τοιχογραφία του ανακτόρου της Κνωσού του 16ου αι. π.Χ. αποτελεί θαυμάσια απεικόνιση ελαιώνα, ενώ τα χρυσά ποτήρια από τον μυκηναϊκό τάφο του Βαφειού Λακωνίας (16ος αι. π.Χ.)κοσμούνται με παράσταση ελαιοδέντρων.

           Η ελιά όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους και η οποία δίδαξε και την καλλιέργειά της. Είναι χαρακτηριστικό το γνωστό επεισόδιο της φιλονικίας της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για το όνομα της Αθήνας. Στην Ακρόπολη υπήρχε η ιερή ελιά της Αθηνάς, η πρώτη ελιά που η θεά χάρισε στους Έλληνες, και στην Ακαδημία οι 12 ιερές ελιές, οι μορίαι, και ο ιερός ελαιώνας από τον οποίο προερχόταν το λάδι που δινόταν ως έπαθλο στους νικητές των Παναθηναίων. Ενδεικτικό της σημασίας της ελιάς για την Αθήνα είναι ότι οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Ηρακλής (του οποίου το ρόπαλο ήταν από αγριελιά) έφερε βλαστάρι ελιάς από τη χώρα των Υπερβορείων (μυθικός λαός που οι Έλληνες πίστευαν ότι κατοικούσε πέρα από τον Βορρά ή κατά άλλη ερμηνεία στον ουρανό) και το φύτεψε στην Ολυμπία. Με τα κλαδιά του κοτίνου, της αγριελιάς αυτής, στεφανώνονταν οι ολυμπιονίκες. Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Πάμπολλα ελληνικά γραπτά αναφέρονται στην ελιά και τον ευεργετικό της ρόλο. Η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. Εκείνη την περίοδο τα ελαιόδεντρα υπήρχαν ως μια πρωτόγονη μορφή του φυτού που γνωρίζουμε σήμερα. Μετά το 3.000 π.Χ. η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στην Κρήτη έγινε συστηματική και ξεκίνησε να παίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία του νησιού. Οι Κρητικοί έγιναν οι πρώτοι εξαγωγείς λαδιού στην ιστορία, τόσο στην ενδοχώρα της Ελλάδας όσο και στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Αθήνα θεωρούνταν απʼ όλο τον αρχαίο κόσμο ως η «Μητρόπολις των καρπών». Εξάλλου οι ελιές για τους αρχαίους Αθηναίους ήταν ιερά δέντρα τα οποία προέρχονταν από την ελιά που φύτεψε η ίδια η Αθηνά στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Προστάτης των ιερών ελαιοδέντρων ήταν ο ίδιος ο Δίας, ο «Μόριος Ζεύς». Ο μύθος αυτός δημιούργησε άρρηκτο δεσμό των κατοίκων της πόλης με το πολύτιμο δέντρο αλλά και τον θρύλο που έλεγε ότι πουθενά αλλού δε φυτρώνει η ελιά όπως βλέπουμε να τον αποτυπώνει ο Σοφοκλής:« Κι είνʼ ακόμα εδώ τέτοιο, που εγώ πουθενά αλλού παρόμοιο δέντρο δεν ακούω να βλάστησε ποτέ ουδέ στις χώρες της Ασίας, ουδέ στο μεγάλο του Πέλοπα δώριο νησί, ανέγγιχτο αυτοφύτρωτο δέντρο τρόμος και φόβος στα κοντάρια του εχθρού που ανθίζει πιο παρʼ όπου αλλού σʼ αυτή τη χώρα: η σταχτόχλωρη ελιά η παιδοτρόφα, που ποτέ κανείς ή νέος ή γηραιός με χέρι εχθρικό θα μπορέσει νʼ αφανίσει, γιατί απάνω της πάντʼ ανοιχτά ο Μόριος Δίας κι η γλαυκόφθαλμη Αθηνά έχουν τα μάτια.»

Στην Κλασσική εποχή Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Διοκλής, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής μελέτησαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και την ιστορική σημασία σαν θρεπτική πηγή υγείας. Ο Αριστοτέλης αποκάλυψε την επιστήμη της ελαιοπαραγωγής, ενώ ο Σόλων, ο μεγάλος νομοθέτης της Αθήνας, εισήγαγε την πρώτη νομοθεσία για την προστασία των ελαιοπαραγωγών αναγγέλοντας ότι δεν επιτρέπεται να κόβονται πάνω από δύο ελαιόδεντρα το χρόνο από τους Αθηναϊκούς ελαιώνες.

Η ελιά ήταν το σύμβολο της Ελλάδας στην αρχαιότητα και το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για τις θρεπτικές του αξίες αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα π.Χ. αρχαίοι φιλόσοφοι, φυσικοί και ιστορικοί κατέγραψαν τις βοτανικές του ιδιότητες. Η συμβολική σημασία της ελιάς όπως και η κοινωνική και οικονομική αξία του ελαιόλαδου διείσδυσε σε όλους τους τομείς της ζωής κατά την αρχαιότητα. Το κλαδί της ελιάς ήταν το βραβείο στους Ολυμπιακούς αγώνες, από το 776 π.Χ. και συμβόλιζε την ειρήνη και την υποχρεωτική ανακωχή στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η τιμή για τους νικητές στους Παναθηναϊκούς Αγώνες, που λάμβαναν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια στην Αθήνα για να τιμήσουν την Θεά Αθηνά, την Προστάτιδα της πόλης, ήταν αμφορείς γεμάτοι με ελαιόλαδο…

Η παραγωγή ελαιόλαδου στις Ελληνικές περιοχές κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής συνεχίστηκε και η Αυτοκρατορία έκανε την μεγαλύτερη εξαγωγή λαδιού στον κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος από την συνολική παραγωγή εκείνη την εποχή προερχόταν από ελαιώνες που υπήρχαν στα Χριστιανικά μοναστήρια. Η παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από την πτώση της Κωνσταντινούπολης στα Οθωμανικά στρατεύματα και το τέλος της Βυζαντινής εποχής. Το δένδρο και το λάδι, εκείνη την εποχή, είχε καταλάβει ένα σημαντικό μέρος στην τελετουργία της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας. Ήταν σύμβολα αγάπης και ειρήνης, και ένα σημαντικό κομμάτι σε διάφορες τελετές, όπως στο βάπτισμα μέχρι και στις λάμπες που χρησιμοποιούσαν στις εκκλησίες όπως επίσης και τα μικρά εικονοστάσια που υπάρχουν σε κάθε Ελληνικό σπίτι. Η ελιά και οι καρποί της παίζουν ακόμη και σήμερα έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική κουλτούρα της χώρας όπως και στην οικονομική ζωή της.

 

Στις γεωργικές περιοχές της χώρας, μία ελιά φυτεύεται όταν γεννιέται ένα νέο παιδί. Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα. Όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο, στην ηλικία των 6 ετών, η ελιά είναι έτοιμη να καρποφορήσει. Η ελιά θα μεγαλώσει με την οικογένεια, θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει την συνέχιση και την εξέλιξη της ζωής. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν γύρω στα 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στον κόσμο με τη συντριπτική πλειοψηφία τους, στις μεσογειακές χώρες. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως 600 χρόνια. Υπάρχουν ελιές με ηλικία που ξεπερνά τα 1.000 χρόνια και περισσότερες από 70 ποικιλίες ελαιόδεντρων στον κόσμο.

 

ΠOIKIΛIEΣ

         Ανάλογα µε το βάρος του καρπού, οι διάφορες ποικιλίες της ελιάς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: µμικρόκαρπες, µε βάρος καρπού μέχρι 2 γραμμάρια, μεσόκαπες, μεταξύ 2 και 3,5 γραμμάρια και μεγαλόκαρπες, µε βάρος καρπού πάνω από 3,5 γραμμάρια. Στην Κύπρο καλλιεργούνται και οι τρεις κατηγορίες ποικιλιών. Οι κυριότερες όμως περιγράφονται στη συνέχεια:

 

1. Κυπριακή Λαδοελιά

        Ανήκει στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στις διάφορες περιοχές της Κύπρου. Είναι πολύ παλιά ποικιλία και υπάρχουν διάφορες βελτιωμένες παραλλαγές της. Αντέχει στην ξηρασία και ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών. H παραγωγή της δεν είναι σταθερή γιατί παρενιαυτοφορεί, επηρεάζεται δε σημαντικά από την υπάρχουσα υγρασία του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την άνθηση και καρπόδεση. H καρπόδεση επηρεάζεται αρνητικά από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (υγρούς και θερμούς ανέμους, ομίχλη και ξηρασία). Η ανθοφορία και η γονιμοποίηση επηρεάζονται, επίσης, από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως Νοτιάδες, Λίβας, νεφώσεις, ομίχλη και πολλή υγρασία. Το δέντρο της κυπριακής λαδοελιάς είναι πλαγιόκλαδο, αναπτύσσει μέτριο ύψος και παίρνει σχήμα σφαιρικό µε διάμετρο 6-8 μέτρα. Παρουσιάζει ανθόρροια, αλλά καρποδένει καλά. Σε κάθε ταξιανθία δένουν 1-3 καρποί.

              Είναι ανθεκτική στα βακτήρια αλλά προσβάλλεται εύκολα από το Δάκο, τον Πυρηνοτρήτη, το Pυγχίτη και το Κυκλοκόνιο. Στις αρδευόμενες φυτείες παρουσιάζεται προσβολή και από το Bερτιτσίλιο. H περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι γύρω στο 20%, γι' αυτό και ο καρπός χρησιμοποιείται βασικά για την παραγωγή λαδιού αλλά και για κονσερβοποίηση σαν πράσινος και σαν μαύρος. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό της Κυπριακής λαδοελιάς είναι το άρωµα του λαδιού της γι' αυτό θεωρείται σαν µια από τις πιο αρωματικές ποικιλίες ελιάς στον κόσμο. Είναι πρώιμη ποικιλία και η ωρίμανση του καρπού αρχίζει  στα πεδινά περί το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, ενώ στα ημιορεινά τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου. O καρπός διατηρείται αρκετά καλά πάνω στο δέντρο και μετά την ωρίμανση.

 

2. Kορωνέικη (Λιανολιά)

         Είναι ελληνική ποικιλία και εισήχθη  στην Κύπρο γύρω στο 1977. Ανήκει  στις μικρόκαρπες ποικιλίες και καλλιεργείται για το λάδι της που είναι λεπτό, µε καλή γεύση και άρωμα και µε χαμηλή οξύτητα (0,2 - 0,4 βαθμούς). Είναι η επικρατέστερη ποικιλία στην Κρήτη και φέρει την τοπική ονομασία

Λ  ι  α  ν  ο λ  ι  ά .

Το δέντρο της κορωνέικης είναι ορθόκλαδο, θαμνώδες,  παίρνει σχήμα ημισφαιρικό και φτάνει μέχρι το ύψος των 8-10 μέτρων µε διάμετρο 6-8 μέτρα , αν καλλιεργείται σε γόνιμο έδαφος και αρδεύεται. Με το κατάλληλο κλάδεμα περιορίζεται στα 8 μέτρα ύψος και διάμετρο της κόμης στα 6-7 μέτρα. Επειδή είναι ορθόκλαδο δέντρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ανεμοθραύστης σε φυτείες μπανανών, λαχανικών, εσπεριδοειδών και στις περιφράξεις σπιτιών και κήπων. Αντέχει στην ξηρασία και στους δυνατούς ανέμους. Oι ψυχροί δυνατοί βοριάδες όμως μπορεί να προξενήσουν ζημιές. Ανθίζει κατά το τελευταίο δεκαήμερο Απριλίου και έχει άφθονη και σταθερή ανθοφορία. Συνήθως δεν παρουσιάζει ανθόρροια και καρποδένει καλά. Σε κάθε ταξιανθία δένουν 3-5 καρποί. Eίναι παραγωγικό δέντρο. Καρποφορεί σταθερά µε υπερπαραγωγή κάθε δεύτερη χρονιά. Mε λίγη περιποίηση και σχετικό κλάδεμα μπορεί να καρποφορεί καλά κάθε χρονιά. Θεωρείται η καλύτερη ποικιλία για παραγωγή λαδιού. το δέντρο και ο καρπός δεν προσβάλλονται εύκολα από τον Πυρηνοτρήτη, το Δάκο, το Bερτιτσίλιο και το Κυκλοκόνιο, προσβάλλονται όμως εύκολα από το Ρυγχίτη, τον Καρκίνο και τη Bαμβακάδα. Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλλιεργείται κάτω από ξηρικές συνθήκες σε περιοχές που η βροχόπτωση είναι πάνω από 450 χιλιοστά και ομοιόμορφα κατανεμημένη στη διάρκεια του χρόνου. Στον τόπο µας η καλλιέργεια της κάτω από ξηρικές συνθήκες δεν έχει δώσει καλά αποτελέσματα. Στα μεγάλα υψόμετρα δεν αναπτύσσεται εύκολα και γι' αυτό η καλλιέργειά της πρέπει να περιορίζεται σε περιοχές µε υψόμετρο κάτω από 600 μέτρα. Είναι ποικιλία μεσοπρώιμη· ο καρπός της ωριμάζει Νοέμβριο - Δεκέμβριο και παρατείνεται η ωρίμανση και μέχρι τον Ιανουάριο. Διατηρείται καλά πάνω στο δέντρο και μετά την ωρίμανση.

 

3. Aμφίσσης ή Βολιώτικη (κονσερβολιά)

          Είναι η πιο μεγαλόκαρπη επιτραπέζια ελληνική ποικιλία ελιάς γνωστή µε διάφορα ονόματα, όπως χοντροελιά, κονσερβολιά, μαυροελιά κτλ. H εμπορική ονομασία που επικράτησε είναι η "Αμφίσσης". Καλλιεργείται συνήθως κάτω από ξηρικές συνθήκες σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Πηλίου- Bόλου και γύρω από την πόλη της 'Aµφισσας από όπου πήρε και το όνομα. Είναι δέντρο ύψους 6-10 μέτρων και διαμέτρου κόμης 5-8 μέτρων. Είναι ορθόκλαδη αλλά µε το κλάδεμα περιορίζεται η προς τα πάνω κατεύθυνσή της. O καρπός είναι μεγάλος (5,5-8 γραμμάρια) υποστρόγγυλος, σφαιρικός ή ωοειδής, µε κουκούτσι μεγάλο υποστρόγγυλο. Το χρώμα από ζωηρό πράσινο μετατρέπεται σε κοκκινωπό και στην πλήρη ωρίμανση κυανόμαυρο. H σάρκα είναι κάπως σκληρή στα ξηρότερα εδάφη και μαλακότερη στα γόνιμαυγρά εδάφη. H περιεκτικότητα σε λάδι είναι περίπου 16%, ανάλογα µε την περιοχή και τις επικρατούσες συνθήκες.

           H ποικιλία "Aµφίσσης" είναι αρκετά ζωηρή και αρκετά παραγωγική. Σε γόνιμα αρδευόμενα εδάφη µε καλή αποστράγγιση ξεπερνά τα 100 κιλά καρπού ανά δέντρο ηλικίας 12 χρόνων και πάνω. Ευδοκιμεί μέχρι τα 600 μέτρα υψόμετρο. Επομένως καλλιεργείται τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά. Βελτιωμένη όμως ποιότητα καρπού, που υπερέχει σε χρώμα, άρωμα και γεύση, εξασφαλίζεται µόνο από τα δέντρα που καλλιεργούνται στις ημιορεινές περιοχές (500-600 μέτρα). Προτιμά τα αργιλοασβεστώδη, τα αργιλοαμμώδη και δροσερά εδάφη. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει το Νοέμβριο. O καρπός της προσβάλλεται εύκολα από το Δάκο, τον Πυρηνοτρήτη και το Pυγχίτη, ενώ το δέντρο δείχνει μεγάλη ευπάθεια στο Bερτιτσίλιο. Πολλές φορές οι ζημιές από το Bερτιτσίλιο είναι τόσο μεγάλες µε αποτέλεσμα ολόκληρα δέντρα, ακόμη και σε πλήρη παραγωγή, να ξεραίνονται. H ωρίμανση αρχίζει από τα μέσα Νοεμβρίου και παρατείνεται μέχρι το Φεβρουάριο. Είναι η καλύτερη ποικιλία για την παρασκευή βρώσιμων ελιών διαφόρων τύπων.

 

4. Καλαμών ή Καλαματιανή

          Ανήκει στις μεσόκαρπες επιτραπέζιες ελληνικές ποικιλίες ελιάς και καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση γύρω από την πόλη της Καλαμάτας (απ' όπου πήρε και το όνομά της) και σε μικρότερη έκταση στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το δέντρο αναπτύσσει ζωηρή βλάστηση και έχει μέτριο ύψος. Τα φύλλα είναι πολύ πλατιά, σκληρά µε κυµατοειδή και αναδιπλωµένα άκρα, µε την πάνω επιφάνεια βαθυπράσινη και την κάτω σταχτοπράσινη. Βρώσιμη μαύρη ελιά, εξαιρετικής ποιότητας, βάρους 5-6 γραμμαρίων. O καρπός είναι μέτριος ως μεγάλος, µυτερός, καμπυλωτός σαν ρώγα σταφυλιού "Aετονύχι", γι' αυτό λέγεται και Aετονυχολιά. H σάρκα είναι σκληρή, ασπροϊώδης. Tο κουκούτσι είναι µεγάλο, µακρουλό σαν τον καρπό. Το χρώμα του καρπού από ανοιχτοπράσινο γίνεται κοκκινωπό, και στην ωρίμανση σκούρο  μαύρο, χωρίς ν' αλλάζει το χρώμα αυτό στην κονσερβοποίηση. Ωριμάζει το Νοέμβριο - Δεκέμβριο. H περιεκτικότητά της σε λάδι είναι 17-19% και είναι άριστης ποιότητας. Γενικά, είναι εκλεκτή, ανθεκτική και παραγωγική ποικιλία. Στις χρονιές της μεγάλης παραγωγής χρειάζεται άρδευση μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης του καρπού για να μεγαλώσει ικανοποιητικά ο καρπός και να µη ζαρώσει. Για την αποφυγή της υπερπαραγωγής, και του μικρού μεγέθους του καρπού, συστήνεται αυστηρό κλάδεμα τη χρονιά που προβλέπεται μεγάλη παραγωγή.  Καλλιεργείται τόσο στα πεδινά όσο και στα ημιορεινά μέχρι 600 μέτρα, αλλά καλύτερη ποιότητα καρπού εξασφαλίζεται από ελαιόδεντρα των ημιορεινών περιοχών. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο Κυκλοκόνιο.

 

5.  Άλλες ποικιλίες

           Οι πιο πάνω ποικιλίες που αναφέρθηκαν  είναι οι πλέον  διαδεδομένες. Υπάρχουν όμως και αρκετές άλλες που καλλιεργούνται σε μικρότερους αριθμούς και άλλες οι οποίες εισήχθηκαν από το εξωτερικό και δοκιμάζονται ακόμα.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

           Το  κλάδεμα των ελαιόδεντρων  είναι µια  σημαντική εργασία  που  αποσκοπεί  στην  προσαρμογή  της ανάπτυξη  της  καρποφορίας  των  δένδρων  στις εδαφοκλιματικές  συνθήκες  της  περιοχής  και  στις καλλιεργητικές µας  επιδιώξεις,  ιδιαίτερα  στη διευκόλυνση  της συγκομιδής, η οποία αποτελεί  και  το σπουδαιότερο  πρόβλημα  της  ελαιοκαλλιέργειας σήμερα.

Οι στόχοι του κλαδέματος είναι:

1.  Το  ισοζύγιο μεταξύ  βλάστησης  και καρποφορίας.

2.  Η  ελαχιστοποίηση  της µη  παραγωγικής περιόδου.

3.  Η  παράταση  της  περιόδου  σταθερής απόδοσης του φυτού.

4.  Η  αποφυγή  της  πρόωρης  παρακμής  ή γηρασμού του δένδρου.

5.  Η επίτευξη οικονομικών ωφελειών.

6.  Η  εξοικονόμηση  υγρασίας,  που  είναι περιοριστικός  παράγοντας  σε  ξηρικούς ελαιώνες. 

Στα ελαιόδεντρα εφαρμόζονται τρεις τύποι κλαδέματος

ανάλογα µε τον κύριο στόχο µας:

ü  Κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα. Σκοπός  του  κλαδέματος  είναι  η  δημιουργία ενός  ανθεκτικού  σκελετού  του  δένδρου  και ενός  σχήματος  που  θα  ανταποκρίνεται  στις απαιτήσεις µας (ελαιοσυλλογή).

ü  Κλάδεμα  καρποφορίας  στα  παραγωγικά δένδρα. Σκοπός  του  κλαδέματος  είναι  η  εξασφάλιση όσο  το  δυνατό  σταθερής  απόδοσης  των δένδρων  και  καλής  ποιότητας  καρπού (ειδικά όσον αφορά τις επιτραπέζιες ποικιλίες).

ü  Κλάδεμα  ανανέωσης  στα  ηλικιωμένα  δένδρα. Σκοπός  του  κλαδέματος  είναι  η  αποφυγή  της εξάντλησης µε τα χρόνια και η επαναφορά των δένδρων σε επιθυμητά σχήματα και μεγέθη. Κλάδεμα Διαμόρφωσης Περιλαμβάνει  τις  απαραίτητες  επεμβάσεις  ώστε  τα δένδρα μετά τα πρώτα χρόνια  της ανάπτυξής  τους να πάρουν  σχήμα  που  να  διευκολύνει  τις  καλλιεργητικές εργασίες,  τους ψεκασμούς και  ιδιαίτερα  τη συγκομιδή. Κατά  τη  φάση  αυτή,  θα  πρέπει  να  αποφεύγονται  τα αυστηρά κλαδέματα που καθυστερούν την είσοδο των δένδρων  σε  καρποφορία.  Ένα  συνηθισμένο  σχήμα είναι το “ελεύθερο κύπελο”. Για  τη  διαμόρφωση  στο  σχήμα  αυτό,  τα  δενδρύλλια κόβονται  σε  ύψος 60-80  εκ  από  το  έδαφος  κατά  τη μεταφύτευση.  Την  πρώτη  χρονιά,  επιδιώκεται  η δημιουργία  πλάγιων  βλαστών  σε  κανονικές αποστάσεις  γύρω  από  τον  κεντρικό  βλαστό  και  σε ύψος 30-60  εκ  από  το  έδαφος.  Στα  επόμενα  χρόνια γίνεται  ελάχιστο  κλάδεµα, µόνο  για  αφαίρεση σπασμένων  κλαδιών,  καθώς  επίσης  και  κλαδιών που διασταυρώνονται μεταξύ  τους.  Αφού  το  δένδρο αναπτυχθεί  καλά,  επιλέγονται  3-5  βασικοί  βραχίονες σε  απόσταση 20-30  εκ. µεταξύ  τους  γύρω  από  τον κεντρικό  βλαστό,  ο  οποίος  στη  συνέχεια  αφαιρείται.

Μετά  την  είσοδο  του  δένδρου  στην  καρποφορία, εφόσον  δεν  γίνονται  αυστηρά  κλαδέµατα,  το  δέντρο παίρνει σταδιακά ένα ελεύθερο σφαιρικό σχήµα. Για  εντατικά  συστήµατα  καλλιέργειας,  στα  οποία γίνονται  πυκνές  φυτεύσεις,  επιδιώκονται  χαµηλά σχήµατα  διαµόρφωσης.  Τα  σπουδαιότερα  είναι  το χαµηλό κύπελλο και το θαµνώδες σχήµα. Στο χαµηλό κύπελλο,  η  διακλάδωση  των  βραχιόνων  γίνεται  από πολύ χαµηλά, στα 30-40 εκ. από το έδαφος. Στο  θαµνώδες  σχήµα,  δεν  γίνεται  καµία  επέµβαση κλαδέµατος  στα  πρώτα 5-6  χρόνια  και µετά αφαιρούνται µόνο οι καχεκτικοί βλαστοί και οι κορυφές που  υπερβαίνουν  σε  ύψος  τα 3 µέτρα.  Το  θαµνώδες σχήµα  έχει  ορισµένα  σηµαντικά  πλεονεκτήµατα  για εντατική καλλιέργεια:

Ø  Τα  δένδρα µπαίνουν  γρηγορότερα  στην καρποφορία.

Ø  ∆ίνουν µεγαλύτερη µέση  στρεµµατική απόδοση σε σύγκριση µε άλλα σχήµατα.

Ø  Κάνουν  δυνατή  τη  συγκοµιδή  χωρίς  σκάλες, µειώνοντας έτσι το κόστος.

 

Τόσο  το θαµνώδες όσο και  το χαµηλό κύπελλο έχουν το µειονέκτηµα  ότι  δυσχεραίνουν  τη µηχανική καλλιέργεια  του  εδάφους  και  επίσης  κάνουν  σχεδόν αδύνατη τη συλλογή του ελαιοκάρπου από το έδαφος. Ένα  βελτιωµένο  χαµηλό  σχήµα,  χωρίς  τα µειονεκτήµατα  αυτά,  είναι  το  χαµηλό  κυλινδρικό  µε µονό κορµό και χαµηλή διακλάδωση κόµης. Τα  κύρια  συστήµατα  κλαδέµατος  που  εφαρµόζονται στην  ευρύτερη  περιοχή  της  Μεσογείου  είναι  τα ακόλουθα:

1.  Το σχήµα µε δύο βραχίονες, που είναι κοινό στην Ανδαλουσία, κυρίως για επιτραπέζιες ποικιλίες.

2.  Το σχήµα κηροπηγίου στην Τυνησία.

3.  Το σχήµα διπλού ή τριπλού κορµού στη Σεβίλλη.

4.  Το πολύ-κωνικό σχήμα, στο οποίο κάθε βραχίονας έχει  το  σχήμα  ενός  κώνου,  που  απαντάται  σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας.

5.  Το  ελεύθερο  κύπελλο  στη  Γαλλία,  Ιταλία  και Ελλάδα.

6.  Το  σφαιρικό  σχήμα,  το  οποίο  δεν  είναι  τόσο διαδεδομένο  γιατί  δεν  επιτρέπει  τον  πλήρη φωτισμό του δένδρου.

7.  Το χαμηλό κυλινδρικό σχήμα.

8.  Το σχήμα χωρίς κορμό στην Τυνησία. 

9.  Η ελεύθερη παλμέτα. Το σχήμα αυτό παρουσιάζει

ορισµένες δυσκολίες και δεν είναι διαδεδομένο στις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Διαφορετικά συστήματα κλαδέματος όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Κλάδεμα καρποφορίας. Η  ελιά  καρποφορεί  σε  βλαστούς  του  προηγούμενου έτους. Οι πολύ  ζωηροί  βλαστοί  δεν  είναι  καρποφόροι (έχουν µόνο  βλαστοφόρους  οφθαλμούς), ενώ  οι αδύνατοι  βλαστοί  δίνουν  ελάχιστους  καρπούς (έχουν λίγους  καρποφόρους  οφθαλμούς).  Για  το  λόγο  αυτό, σκοπός  του  κλαδέματος  καρποφορίας  είναι  η δημιουργία  βλαστών μέτριου μήκους  και  η  διατήρηση της  καρποφόρας  ζώνης  σε  καλή  ζωηρότητα  και µε καλό φωτισμό.

Οι παραπάνω στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε πυκνά φυτεμένα δένδρα που σκιάζονται το ένα από το άλλο.  Στην  περίπτωση  αυτή,  η  καρποφόρα  ζώνη περιορίζεται στις κορυφές των δένδρων και σε κάποια σημεία  προς  τη  νότια  πλευρά  τους  που  τα  βλέπει  ο ήλιος. Στα δένδρα αυτά, όταν κόβονται οι κορυφές για χαμήλωμα  των  δένδρων, μειώνεται  πολύ  η  απόδοσή τους γιατί αφαιρείται σημαντικό μέρος της καρποφόρας επιφάνειας. Στα  κανονικά  παραγωγικά  δένδρα,  συνιστάται  να γίνεται  κάθε  χρόνο  ένα μέτριο (όχι  αυστηρό)  κλάδεμα καρποφορίας, µε  αφαίρεση  των  πυκνών  και  νεκρών κλαδίσκων  από  την  καρποφόρο  ζώνη,  επειδή µε  την πάροδο  του  χρόνου  η  ζώνη  αυτή  έχει  την  τάση  να πυκνώνει  και  να  γεμίζει µε μικρούς  βλαστούς. Κάνοντας  το  παραπάνω  κλάδεμα,  βελτιώνεται  το μήκος των βλαστών και εξασφαλίζεται καλός φωτισμός στην  καρποφόρα  ζώνη.  Το  κλάδεμα  αυτό  πρέπει  να είναι  αυστηρότερο  σε  δένδρα  που  αναπτύσσονται  σε άγονα και ξηρά εδάφη, ώστε να περιορίζεται η φυλλική επιφάνεια και να εξοικονομούνται θρεπτικά στοιχεία και νερό  για  τη  νέα  καρποφόρα  βλάστηση.  Αντίθετα,  σε δένδρα  που  αναπτύσσονται  σε  γόνιμα  εδάφη,  ή  που λιπαίνονται και αρδεύονται, το κλάδεμα δεν πρέπει να είναι  αυστηρό,  επειδή  υπάρχει  επάρκεια  θρεπτικών στοιχείων  και  νερού  τόσο  για  την  υπάρχουσα καρποφορία,  όσο  και  για  τη  δημιουργία της  νέας καρποφόρας  βλάστησης.  Στην  τελευταία  αυτή περίπτωση, το αυστηρότερο κλάδεμα δίνει λαίμαργους βλαστούς που αργούν να µπουν σε καρποφορία. Το  κλάδεμα  καρποφορίας στις  επιτραπέζιες ποικιλίες, αν  γίνει  σωστά, μπορεί  να  βελτιώσει  το μέγεθος  των καρπών.  Για  το  σκοπό  αυτό  συνιστάται  καλύτερα  να γίνεται  στις  χρονιές  υπερβολικής  καρποφορίας αραίωση  καρποφόρων  κλαδίσκων  λίγο μετά  την καρπόδεση. Το  κατάλληλο  κλάδεμα μπορεί  επίσης  να μειώσει  την παρενιαυτοφορία.  Για  το  σκοπό  αυτό,  συνιστάται αυστηρό  κλάδεμα (µε  αφαίρεση  βλαστών μέτριας ζωηρότητας  που  πιθανότατα  θα  εξελιχθούν  σε καρποφόρους)  το  χειμώνα  που  προηγείται  του  έτους μεγάλης καρποφορίας.

Κλάδεμα ανανέωσης

Η  ελιά  έχει  την  ικανότητα  να  αναβλαστάνει  από οποιοδήποτε σημείο του ξύλου της μετά από κοπή και αυτό  το χαρακτηριστικό  είναι που  της δίνει  τη γνωστή μακροζωία  της.  Για  το  λόγο  αυτό,  είναι  δυνατή  η ανανέωση γυρισμένων δένδρων, καθώς επίσης και η αποκατάσταση δένδρων που ζημιώθηκαν από παγετό. Γυρισμένα,  χαμηλής  παραγωγικότητας  δένδρα, ανανεώνονται µε  κόψιμο  του  κορμού  χαμηλά  ή  στο σημείο διακλάδωσης (σταυρός). Για μερική  ανανέωση  ή  περιορισμό  της  κόμης  σε πυκνοφυτεμένα  δένδρα  που  σκιάζονται,  το  κόψιμο γίνεται  στους  βραχίονες  ή  στις  πρώτες  διακλαδώσεις τους  σε  ανάλογο  ύψος.  Στα  σημεία  κοπής αναπτύσσονται νέοι ζωηροί βλαστοί από τους οποίους επιλέγονται  οι  καταλληλότεροι  για  το  σχηματισμό  του νέου σκελετού του δένδρου. Το δένδρο μπαίνει πάλι σε καρποφορία μετά  από 3-5  χρόνια.  Για  την αποκατάσταση δένδρων που επλήγησαν από παγετό, τα  δένδρα  αφήνονται  για  ένα  χρόνο,  ώστε  να εκδηλωθεί η πραγματική έκταση της ζημιάς. Από τους νέους  βλαστούς  που  στο μεταξύ  εκπτύσσονται,  θα σχηματιστούν  οι  νέοι  κλάδοι  του  δένδρου,  ενώ αφαιρούνται όλα τα κατεστραμμένα μέρη. 

Πότε και µε ποια ένταση γίνονται τα κλαδέματα; 

Προκειμένου να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

v  Ο όγκος των βροχοπτώσεων κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

v  Ο όγκος της εσοδείας του έτους που πέρασε.

v  Η βλαστική κατάσταση  του δένδρου  τη στιγμή που θα επέμβει ο κλαδευτής.

v  Ο  προορισμός  του  φορτίου (επιτραπέζια κατανάλωση ή ελαιοποίηση).

v  Η  πυκνότητα  φύτευσης  και  ο  τύπος  του κλαδέματος που πρόκειται να γίνει. 

Εποχή Κλαδέματος

 Το  κλάδεμα  του  ελαιόδεντρου μπορεί  να  αρχίσει αμέσως μετά  την  συγκομιδή  του  καρπού.  Έτσι,  στις ποικιλίες  της  επιτραπέζιας  ελιάς μπορεί  να αρχίσει  το Νοέμβριο – Δεκέμβριο, αν οι ελιές μαζεύτηκαν πράσινες ή  αργότερα,  Φεβρουάριο – Μάρτιο,  αν μαζεύτηκαν µαύρες. Γενικά το κλάδεμα μπορεί να γίνει σε όλη την περίοδο  από  το  φθινόπωρο ως  τους πρώτους μήνες της  άνοιξης. Όμως  δεν  θα πρέπει  να  γίνεται πριν  και κατά  την  περίοδο  του  χειμώνα  σε  περιοχές  που πλήττονται συχνά από παγετούς.

 

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΡΑΝΤΙΣΜΑ

 

 Παλαιότερα όταν ο αγρότης έλεγε "έχω ράντισμα" εννοούσε πως θέλει να ραντίσει τα κλήματα του με χαλκό. Δεν γνώριζε τα σημερινά ραντίσματα. Η φυτοπροστασία της καλλιέργειας που σήμερα γίνεται στην κλασσική γεωργία με ψεκασμούς στόχο έχει την μείωση των ασθενειών και την βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.

ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ

(φυματίωση- καρκίνος)

οδηγίες:

Είναι η σοβαρότερη ασθένεια της ποικιλίας κορωνέϊκη.

1 Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα κλαδιά με τους χαρακτηριστικούς όγκους της ασθένειας και να καίγονται.

2 Μετά το κλάδεμα να ακολουθεί ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή άλλα χαλκούχα σκευάσματα.

3 Να αποφεύγεται το κλάδεμα των δένδρων με υγρό και βροχερό καιρό

4 Εάν εκδηλωθεί χαλαζόπτωση ή παγετός επιβάλλεται αμέσως ψεκασμός.

 

ΚΑΠΝΙΑ-ΛΕΙΧΗΝΕΣ

οδηγίες:

Δεν θεωρούνται φυτοπαράσιτα, προκαλούν όμως έμμεσες ζημιές. Ιδιαίτερα η καπνιά μειώνει σημαντικά την φωτοσύνθεση.

1 Το κατάλληλο κλάδεμα , ώστε να αερίζεται και να λιάζεται το εσωτερικό των δένδρων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών λεκανίου που είναι το κύριο αίτιο της καπνιάς.

2 Ο ψεκασμός με τα χαλκούχα σκευάσματα βοηθά στην αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.

 

ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ

οδηγίες:

Τα έντομα μόλις εκκολαφθούν ( νωρίς την άνοιξη ) κατεβαίνουν στην αυτοφυή βλάστηση για να διατραφούν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των ζημιών στην ανθοφορία της ελιάς.

1 Για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η καταστροφή του χλοοτάπητα στους ελαιώνες πριν από τα τέλη Μαρτίου

 

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΙΑΣ

        Η συγκομιδή  των καρπών πραγματοποιείται συνήθως µε  το  χέρι  ή μηχανικά.  Το  παραδοσιακό  σύστημα συγκομιδής  γίνεται µε  ραβδισμό,  δηλαδή µε  χτύπημα των  κλάδων  των  δένδρων µε  ραβδιά.  Οι  καρποί πέφτουν  στα  δίχτυα  ελαιοσυλλογής,  που  απλώνονται γύρω  και  κάτω  από  τα  δένδρα  και  στη  συνέχεια συλλέγονται από το έδαφος. Αυτή η μέθοδος έχει καλή απόδοση,  αλλά µαζί µε  τον  καρπό  ρίχνει  και  πολλά φύλλα,  σπάζει  τους  τρυφερούς  βλαστούς  και τραυµατίζει το δένδρο.

Συγκομιδή καρπών από το δένδρο

Μια άλλη μέθοδος είναι η "φυσική πτώση", στην οποία οι καρποί συγκομίζονται άμεσα από το έδαφος, µετά τη φυσική  πτώση  τους  στα  δίχτυα.  Αυτή  η μέθοδος προτιμάται  όταν  τα  δένδρα  είναι μεγάλου  ύψους  και υπάρχει μικρό εργατικό δυναμικό διαθέσιμο. Οι καρποί συγκομίζονται  σταδιακά (τουλάχιστον µια  φορά  κάθε δύο  εβδομάδες), µε  αποτέλεσμα  η  ποιότητα  του ελαιολάδου  να  υστερεί  σηµαντικά.  Ένα  άλλο μειονέκτηµα  είναι  η  παρατεταμένη  περίοδος συγκομιδής (3-5 μήνες). Οι παραπάνω μέθοδοι  έχουν αντικατασταθεί  από  το  λεγόμενο "άρµεγμα"  των κλαδιών µε  τα  χέρια,  κτενίζοντας  τους  καρπούς µε  τα χέρια  ή µε  ειδικές  κτένες  και  αφήνοντάς  τους  να πέσουν σε μικρά καλάθια, τα οποία προσδένονται στο επίπεδο  της μέσης  του  κάθε  εργάτη.  Με  αυτήν  τη μέθοδο,  αποφεύγεται  ο  τραυματισµός  των  καρπών αλλά παρουσιάζει το μειονέκτηµα του υψηλού κόστους εργασίας. Η συγκοµιδή µε το χέρι µπορεί να βελτιωθεί χρησιµοποιώντας µηχανοκίνητα  ελαιοραβδιστικά µηχανήµατα.  Αποτελούνται  από  έναν  τηλεσκοπικό άξονα (µήκους 2,50–3 m)  στην  άκρη  του  οποίου υπάρχει  περιστρεφόμενος  κύλινδρος µε  πλαστικά µαστίγια  ή  εξάρτηµα µε πλαστικά δάκτυλα σε  διάταξη παλάμης. Το σύστημα λειτουργεί μηχανικά, υδραυλικά, µε  πεπιεσμένο  αέρα  και  ηλεκτρικά.  Ο  χειριστής  του μηχανήματος  προκαλεί  απλό  ραβδισμό  των  κλαδιών του  δένδρου  και  πτώση  των  καρπών  επάνω  στα δίχτυα.

 

Φορητά μηχανοκίνητα ραβδιστικά

Τα μηχανικά  συστήματα  συγκομιδής  έχουν  ιδιαίτερα οικονομικά  πλεονεκτήματα  έναντι  των  παραδοσιακών συστημάτων  συγκομιδής µε  το  χέρι,  που  οφείλονται κυρίως  στη μείωση  του  κόστους  εργασίας  και  του χρόνου  συγκομιδής.  Το  πιο  κοινό μηχανικό  σύστημα συγκομιδής, είναι ο δονητής που προσαρμόζεται στον ελκυστήρα. Ο δονητής είναι προσαρμοσμένος µε έναν γεωργικό  ελκυστήρα (70-80 HP)  και  χρησιμοποιεί µια υδραυλική  αντλία  για  να μεταφέρει  ενέργεια  σε µία δονούμενη  κεφαλή  που  είναι  προσαρμοσμένη  στον κορμό  του δένδρου. Με  τη μέθοδο αυτή, ολόκληρο  το δένδρο  δονείται, µε  δονήσεις μικρής  διάρκειας,  που σαν  αποτέλεσμα  έχουν  την  πτώση  των  καρπών  στα δίχτυα ελαιοσυλλογής που τοποθετούνται αρχικά κάτω από το δέντρο. 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΕΙΑ

 

Ø  http://www.moa.gov.cy/moa/agriculture.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument

Ø  http://files.gliolias.webnode.com/

Ø  http://www.bioport.gr/

Ø  (Η φυτοπροστασία στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς)

Ø  (ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ)

Ø  ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ /  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2009

Ø  ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟ-ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ  Δρα Γεωργίου Σταθά Γεωπόνου – Εντομολόγου

Ø  Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Καλαμάτας

Ø  Οι Καλλιεργητικές Φροντίδες ΕΛΙΑΣ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2009

Ø  ΑΡΧΑΙΕΣ Ποικιλίες ελαιόδεντρων  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2010

Ø  Ελιά και Ελαιόλαδο - Μάιος 1999  Εργασία των Γιακουμάκη Σοφία, Ανδρέου Κατερίνα, Ανδρέου Χρύσα, Αναγνώστου Γιώργος

Ø  http://users.forthnet.gr/her/dsmoulia/Kaliergiaelias.htm  (ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ )

Ø  http://users.sch.gr/geioanni/sel-geoponos/geoponos_3=elies=1.htm (Μεσογειακή Έκθεση για την Ελιά και το Ελαιόλαδο)

Ø  Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ « ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ » Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική

Ø  http://www.bionetwesthellas.gr/1/3609.scr (ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ - ΛΑΔΙ)

Ø  Ελιά – Ελαιόλαδο 2007  Χρήστος Κεφαλάς, Ευαγγελή Πέτρου

Ø  http://www.elaiolado.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=28  (Η Εξάπλωση της ελιάς στο Μεσογειακό χώρο)
:: Ενημέρωση :: Ενημερωτικά δελτία :: Άρθρα - Δημοσιεύσεις :: Εκδόσεις :: Χρήσιμα Lings :: Ποιότητα - Πιστοποίηση :: ISO.22000:2005 H.A.C.C.P. :: ISO.9000:2000 :: H.A.C.C.P. CODEX ALIMENTARIUS :: ΕΛΟΤ 1801 (Υγιεινή & Ασφάλεια) :: I.F.S. INTERNATIONAL FOOD STANDARD :: B.R.C. (British Retail Consortium) :: Τι είναι KOSHER (ΚΟΣΕΡ) :: Πιστοποίηση Halal :: Επιστημονικά Θεματικά Πεδία :: Επεξεργασία Τροφίμων :: Διατροφή :: Γεωργία :: Ποτά :: Κτηνοτροφία :: Διακίνηση Τροφίμων / Λιανικές Πωλήσεις :: Εκπαίδευση :: Εκπαίδευση υγιεινής & ασφάλειας της εργασίας :: Εκπαίδευση υγιεινής τροφίμων :: Εκπαίδευση προσωπικού :: Νομοθεσία :: Ελληνική νομοθεσία :: Κοινοτικές οδηγίες & κανονισμοί :: Νομοθεσία επισημάνσεων :: Νομοθεσία ζωοτροφών :: Νομοθεσία νωπών φρούτων & λαχανικών :: Νομοθεσία για το Νερό :: Ερευνητικά Προϊόντα :: Μέλι : Κυψέλης Ποίημα :: Ειδικό Πρόγραμμα για Υποστήριξη Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Τροφίμων :: Επενδυτικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα :: Επενδυτικός Νόμος Ν. 3908/2011 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2015 :: ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ 2015 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ :: Υπηρεσίες μας :: Ενάρμονιση εγκαταστάσεων με τον υγειονομικό κανονισμό :: Έκδοση αδειών :: Τήρηση φακέλων και εντύπων H.A.C.C.P. :: Διενέργεια ελέγχων και Έκδοση πιστοποιητικών :: Εποπτεία λειτουργίας επιχειρήσεων :: Επίλυση προβλημάτων προϊόντων & παραγωγης :: Δημιουργία νέων προϊόντων :: Οργάνωση παραγωγής :: Iχνηλασιμότητα - Κωδικοποίηση Lot Number :: Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας :: Λογιστικές - Φοροτεχνικές Υπηρεσίες :: Επικοινωνία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · © 2000 - 2007 IPS Ltd · Όροι χρήσης