ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ, ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ



ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ

1. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ

         Από τους αρχαίους  συγγραφείς, τον Όμηρο, τον Αριστοφάνη, τον Ιπποκράτη, το Θεόφραστο, τον Αριστοτέλη, τον Έρμιππο, τον Παυσανία και τον Πλίνιο αναφέρονται συνολικά 16 διαφορετικές ποικιλίες σε όλη την Ελλάδα, που ανάλογα τον προορισμό τους, το σχήμα του καρπού τους αλλά και τον τρόπο παρασκευής τους κατατάσσονται ως εξής:
1. Καλλιστέφανος: Αναφέρεται από τον Αριστοτέλη και πρόκειται για την αγριελιά που φυόταν στην Ολυμπία και από την οποία φτιάχνονταν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.
2. Φαυλία ή Φαύλιος: Αναφέρεται από το Θεόφραστο ως ποικιλία χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον, με λευκό και μικρού μεγέθους καρπό.
3. Εχίνος: Τα φύλλα της ποικιλίας αυτής έφεραν στην απόληξή τους μια μεγάλη αγκάθα.
4. Στεμφυλίτης: Αυτή έφερε καρπούς μελανούς, κατάλληλους να γίνουν με σύνθλιψη θλαστοί και να παρασκευαστούν με αλάτι. Από τον Ιπποκράτη οι ελιές αυτές καλούνται «τρύγες στεμφυλίτιδες».
5. Μορία: Αναφέρεται από τον Αριστοφάνη και πρόκειται για την ήμερη ελιά, δηλαδή την ιερή ελιά της θεάς Αθηνάς, που βρισκόταν στο σηκό του Ερεχθείου, και από την οποία εξαπλώθηκε η καλλιέργεια του ιερού δέντρου σ’ ολόκληρη την Αττική.
6. Δρυπεπής ή Ρυσσή: Είδος ελιάς που έφερε μεγάλο καρπό, σαν βελανίδι, ωρίμαζε δε μόνος του πάνω στο δέντρο και τελικά έπεφτε αφού συρρικνωνόταν.
7. Ραφανίς: Είδος ελιάς που ο καρπός της έμοιαζε με ραφανίδα, δηλαδή με ραπάνι.
8. Νίτρις: Είδος ελιάς, της οποίας οι καρποί παρασκευάζονταν επίσης με αλάτι.
9. Κολυμβάς ή Νηκτρίς ή Βομβία: Οι καρποί της διατηρούνταν ολόκληροι μέσα σε άρμη και λάδι. Πρόκειται για τις ελιές που σήμερα ονομάζονται κολυμβάδες ή κολυμπιστές.
10. Αλμάς ή Υποπάρθενος: Ο καρπός της διατηρούνταν επίσης μέσα σε άρμη.
11. Ορχάς ή Ορχέμων: Είδος ελιάς που ο καρπός της είχε σχήμα όρχη.
12. Γεργέριμος ή Ισχάς: Είδος ελιάς που ο καρπός της έπεφτε από το δέντρο μετά από πλήρη ωρίμανση.
13. Γογγυλίς: Ποικιλία που οι καρποί της έμοιαζαν με τους χουρμάδες.
14. Τράμπελος: Άγνωστη μέχρι σήμερα ποικιλία ελιάς.
15. Ισχυάς: Ποικιλία της οποίας ο καρπός είχε σχήμα νεφρού.
16. Λευκόκαρπος: Πρόκειται μάλλον για την ίδια ποικιλία με την Φαυλία.


2. ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ

 Θλασταί ελαίαι ήταν πιθανόν οι τσακιστές μαύρες ελιές, οι οποίες αναφέρεται ότι ήταν εύπεπτες. Κατευθείαν απόγονοι τους οι σημερινές τσακιστές ελιές.
 Κολυμβάδες ονομάζονταν οι ελιές που έπλεαν σε άλμη. Η κατανάλωσή τους ήταν διαδεδομένη.
 Οι αλμάδες ήταν παραπλήσια ποικιλία με τις προηγούμενες. Ίσως πρόκειται για κολυμβάδες στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας τους με αλάτι.
 Γογγύλαι ονομάζονταν oι σφαιρικές ελιές, πιθανόν οι σημερινές καρυδοελιές.
 Δρυπετείς ήταν οι υπερώριμες ζαρωμένες ελιές, οι οποίες καταναλώνονταν χωρίς επεξεργασία. Πιθανά αντίστιχες με τις σημερινές «θρούμπες»
 Οι μέλαιναι αναφέρεται από τον Αθήναιο ότι ήταν δύσπεπτες.
 Δρυπεπής ή Ρυσσή Οι ελιές αυτές παρασκευάζονταν με άφθονο αλάτι και πιθανώς έμοιαζαν με τις κρητικές αλατσολιές.
 Οι πιτυρίδαι ήταν μικρές, είχαν το χρώμα του πίτουρου και συλλέγονταν προτού ωριμάσουν. Σύμφωνα με άλλους συγγραφείς «πιτυρίς ή επίτυρις» ήταν είδος αλατισμένων ελιών.Επίσεις οι ελιές που είχαν προσβληθεί από το δάκο ή από σκώληκες ονομάζονταν «πιτυρίδες».
 Οι στεμφυλίδες ήταν μαύρες ελιές από τις οποίες γινόταν το στέμφυλον, πολτός από τριμμένες ελιές, ο οποίος μαζί με μυρωδικά, λάδι και ξίδι έκανε το επίτυρον, το οποίο προφανώς καταναλωνόταν με τυρί. Κάτι σαν την σημερινές πάστες ελιάς.

3. ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

        Το λάδι αποτελούσε από την αρχαιότητα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής. Τρεις ήταν οι ποιότητες λαδιού.

  • Ωμοτριβές ή ομφάκινον, ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και εξαγόταν από ελιές αγουρωπές, χωρίς ξεθέρμισμα.
  • Το δεύτερον γεύματος, ήταν το καλής ποιότητας λάδι.
  • Χυδαίον έλαιον, χαρακτήριζαν το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες



Βιβλιογραφία
http://www.clab.edc.uoc.gr/seminar/ptixiakes/elia/site/SthnKlassikhEllada.htm




:: Ενημέρωση :: Ενημερωτικά δελτία :: Άρθρα - Δημοσιεύσεις :: Εκδόσεις :: Χρήσιμα Lings :: Ποιότητα - Πιστοποίηση :: ISO.22000:2005 H.A.C.C.P. :: ISO.9000:2000 :: H.A.C.C.P. CODEX ALIMENTARIUS :: ΕΛΟΤ 1801 (Υγιεινή & Ασφάλεια) :: I.F.S. INTERNATIONAL FOOD STANDARD :: B.R.C. (British Retail Consortium) :: Τι είναι KOSHER (ΚΟΣΕΡ) :: Πιστοποίηση Halal :: Επιστημονικά Θεματικά Πεδία :: Επεξεργασία Τροφίμων :: Διατροφή :: Γεωργία :: Ποτά :: Κτηνοτροφία :: Διακίνηση Τροφίμων / Λιανικές Πωλήσεις :: Εκπαίδευση :: Εκπαίδευση υγιεινής & ασφάλειας της εργασίας :: Εκπαίδευση υγιεινής τροφίμων :: Εκπαίδευση προσωπικού :: Νομοθεσία :: Ελληνική νομοθεσία :: Κοινοτικές οδηγίες & κανονισμοί :: Νομοθεσία επισημάνσεων :: Νομοθεσία ζωοτροφών :: Νομοθεσία νωπών φρούτων & λαχανικών :: Νομοθεσία για το Νερό :: Ερευνητικά Προϊόντα :: Μέλι : Κυψέλης Ποίημα :: Ειδικό Πρόγραμμα για Υποστήριξη Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Τροφίμων :: Επενδυτικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα :: Επενδυτικός Νόμος Ν. 3908/2011 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 2015 :: ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ 2015 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ :: Υπηρεσίες μας :: Ενάρμονιση εγκαταστάσεων με τον υγειονομικό κανονισμό :: Έκδοση αδειών :: Τήρηση φακέλων και εντύπων H.A.C.C.P. :: Διενέργεια ελέγχων και Έκδοση πιστοποιητικών :: Εποπτεία λειτουργίας επιχειρήσεων :: Επίλυση προβλημάτων προϊόντων & παραγωγης :: Δημιουργία νέων προϊόντων :: Οργάνωση παραγωγής :: Iχνηλασιμότητα - Κωδικοποίηση Lot Number :: Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας :: Λογιστικές - Φοροτεχνικές Υπηρεσίες :: Επικοινωνία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 4.7 · © 2000 - 2007 IPS Ltd · Όροι χρήσης